Frågor & svar

Teknik & Info / Skiffer / Frågor & svar

FAQ / Frågor och svar om skiffer

Här finner du de vanligaste frågor och svar vi möter. Om det är något svar du inte finner här så tveka inte att kontakta oss för att få hjälp.

Vad är skiffer?

Skiffer är natursten.

Vad är takskiffer?

Takskiffer är plattor av naturstenen skiffer ca 5-10 mm beroende av sort, med ”knäckta” kanter dvs de är inte rakt avsågade vilket ger dem ett naturligt och levande utseende. De monteras i överlapp med stormkrok.

Är takskiffer tungt?

Takskiffer på fasad väger i enkeltäckning ca 25 kg/m2. Dubbeltäckning på tak och fasad väger ca 55 kg/m2 vilket är samma som betongpannor.

Vilka standardformat finns takskifferplattorna i?

Takskiffer finns i standardmått på 400 x 220 mm, 400 x 250 mm, 400 x 400 mm och 300 x 500 mm. Tjocklek ca 6-8 och 7-9 mm. Går att beställa tjockare och andra mått.

Varför heter det takskiffer när det sitter på fasad?

Takskiffer är en speciell form på skifferplattan, den är platt och ofta rektangulär. Takskiffer innebär också en specifik monteringsmetod i så kallad flerlagerstäckning d.v.s. där plattor monteras på träläkt eller plåtprofil i överlapp.

Hur många takskifferplattor krävs per m2?

Det beror på takskifferformat och läggning men för 400 x 250 mm i dubbeltäckning på fasad behövs 23 plattor/m2.

Varifrån kommer skiffern?

Skiffer finns över i princip hela jordskorpan. Vi på Nordskiffer handlar med producenter i Spanien, Storbritannien, USA, Sverige och Norge. Vi har stort fokus på att köpa skiffer där kvaliteten är hög och arbetsförhållandena är goda.

Är all skiffer bra?

Det finns mycket skiffer (gäller sten generellt) som inte klarar vårt klimat utan som vittrar sönder i upprepade fryscykler. Mycket asiatisk skiffer har en tendens att rosta i vårt klimat och orsaka rinningar på tak och fasad som inte går att få bort. På sidan Om skiffer kan du läsa mer.

Vad ska man tänka på när man köper skiffer?

Köp av en seriös försäljare som kan visa upp resultat av tester på stenen från ett testcentrum, ex det svenska RI.SE, att den är CE märkt enligt och testad enligt EN12326 eller liknande. Utanför Europa finns testinstitut som testar enligt samma modell, men säkerställ att testerna är utförda korrekt och att institutet är seriöst.

Finns det svensk skiffer?

Det finns skiffer över hela jordskorpan, men all skiffer går inte att använda. I Sverige är det endast Offerdalsskiffer som tas fram som plattor. Förr fanns många sorter ex skiffer från Grythyttan som är svart. Samaca takskiffer är mycket lik den gamla Grythytteskiffern.

Finns skiffer i andra färger än svart?

Oh ja! Det finns från nästan vit (Oppdal), ljust grå (Nordskiffer Grå) till gråsilvrig (Offerdal), röd (Nordskiffer Röd), ljungfärgad (Welsh Slate Heather) grön (Lugano och Nordskiffer Grön).

Vad är minsta taklutning för takskiffer på tak?

Du bör inte gå ner på flackare taklutning än 18 grader för att takskiffern ska ge fullgott skydd.

Måste all skiffer CE-märkas

Nej, CE krävs bara om det finns en harmoniserande EN-standard. Om skiffern kommer från länder utanför Europa finns andra standarder att följa och CE-märkningen är inte ett krav. Utanför Europa finns testinstitut som testar skiffer, men säkerställ att testerna är utförda korrekt och att institutet är seriöst innan du förlitar dig på resultaten.