Frågor och svar

1. Vad är skiffer? Skiffer är natursten.

2. Vad är takskiffer? Takskiffer är plattor av naturstenen skiffer ca 5-10 mm beroende på sort, med ”knäckta” kanter dvs de är inte rakt avsågade vilket ger dem ett naturligt och levande utseende. De monteras i överlapp med stormkrok.

3. Är takskiffer tungt? Takskiffer på fasad väger i enkeltäckning ca 20-25 kg/m2. Dubbeltäckning på tak och fasad väger ca 50-55 kg/m2 vilket är samma som betongpannor.

4. Vilka standardformat finns takskifferplattorna i? Takskiffer finns i standardmått på 400 x 220 mm, 400 x 250 mm, 400 x 400 mm och 300 x 600 mm. Tjocklek ca 6-8 och 7-9 mm. Går att beställa tjockare och andra mått.

5. Varför heter det takskiffer när det sitter på fasad? Takskiffer är en speciell form på skifferplattan, den är platt och ofta rektangulär. Takskiffer innebär också en specifik monteringsmetod i så kallad flerlagerstäckning d.v.s. där plattor monteras på träläkt eller plåtprofil i överlapp.

6. Hur många takskifferplattor krävs per m2? Det beror på takskifferformat och läggning men för 400 x 250 mm i dubbeltäckning på fasad behövs 23 plattor/m2.

7. Varifrån kommer skiffern? Skiffer finns över i princip hela jordskorpan. Vi på Nordskiffer handlar med producenter i Spanien, Storbritannien, USA, Sverige och Norge. Vi har stor fokus på att köpa skiffer där kvaliteten är hög och arbetsförhållandena är goda.

8. Är all skiffer bra? Det finns mycket skiffer (gäller sten generellt) som inte klarar vårt klimat utan som vittrar sönder i upprepade fryscykler. Mycket asiatisk skiffer har en tendens att rosta i vårt klimat och orsaka fula rinningar på tak och fasad som inte går att få bort. På sidan Om skiffer kan du läsa mer.

9. Vad ska man tänka på när man köper skiffer? Köp av en seriös försäljare som kan visa upp resultat av tester på stenen från ett testcentrum, ex det svenska RI.SE, att den är CE märkt enligt och testad enligt EN12326. Utanför Europa finns testinstitut som testar enligt samma modell, men säkerställ att testerna är utförda korrekt och att institutet är seriöst.

10. Finns det svensk skiffer? Ja det finns Offerdalsskiffer. Förr fanns många sorter ex Grythyttan som är svart. Samaca takskiffer är mycket lik den gamla Grythytteskiffern. I grannlandet Norge finns flera fina skiffrar bl. a. Otta och Oppdal.

11. Finns skiffer i andra färger än svart? Oh ja! Det finns från nästan vit (Oppdal), ljust grå (Nordskiffer USA) till gråsilvrig (Offerdal), röd (Nordskiffer USA), ljungfärgad (Storbr.) grön (Lugano och Nordskiffer USA).

12. Är Ivarskiffer skiffer? Nej, det är fibercement.

13. Vad är minsta taklutning för takskiffer på tak? Du bör inte gå ner på flackare taklutning än 18 grader för att takskiffern ska ge fullgott skydd.

14. Måste all skiffer CE-märkas? Nej, CE krävs bara om det finns en harmoniserande EN-standard. Om skiffern kommer från länder utanför Europa finns andra standarder att följa och CE-märkningen är inte ett krav. Utanför Europa finns testinstitut som testar skiffer, men säkerställ att testerna är utförda korrekt och att institutet är seriöst innan du förlitar dig på resultaten.

Välkommen att kontakta oss med dina frågor!