MONTAGE

Det finns i huvudsak två olika sätt att montera skiffer på fasad; som takskiffer i överlapp monterad med stormkrok på plåtläkt (eller trä), samt i så kallad “skuren sten” d.v.s i tjockare stenplattor om exempelvis 30 mm som monteras med backfixing på ventilerat fasadsystem. På sockel kan man även limma skiffer dvs skurna plattor som sätts i fix. Vi levererar sten till samtliga metoder men vår “mission” är takskiffer på fasad och det är det som beskrivs nedan.

Takskiffer på fasad kan monteras i antingen så kallad enkeltäckning eller dubbeltäckning. Enkeltäckning är mindre överlapp medan dubbeltäckning är monterat med mer (60%) överlapp. Standardmått på takskiffer för dubbeltäckning är 400 x 250 mm, som monteras på högkant. Standardmått på enkeltäckning är 300 x 600 mm, respektive 500 x 300 mm. Observera att ritningarna nedan behöver anpassas för varje enskilt projekt. De är alltså bara exempel på hur enkeltäckning respektive dubbeltäckning monteras på plåtläkt.

Nordskiffer SYSTEM NVFL (ventilerad fasadläkt Nordskiffer) är en så kallad hattprofil med speciellt anpassad hålbild som tillverkas i oss av Lindab. De olika krokarna är mönsterskyddade och tillverkas av ett svenskt metallföretag på uppdrag av oss. Vårt system är utvecklat för att uppfylla krav och kriterier i ByggAma.

Nordskiffer SYSTEM finns också med träläkt.

Vi säljer krok, plåtläkt mm tillsammans med vår skiffer, då den är anpassad till våra materials mått/tjocklek mm. Vi utför inga montage själva men har kontakt med montörer runt om i Skandinavien som vi kan rekommendera.

Enkeltäckning med Nordskiffer SYSTEM NVFL

Nedan instruktion för enkeltäckning på träläkt

Dubbeltäckning med NORDSKIFFER SYSTEM NVFL

Nedan instruktion för dubbeltäckning på träläkt

Dubbeltäckning på fasad

Enkeltäckning på fasad

Skiffer limmad på sockel

Skiffer monterad med backfixing