Nyköping – Svalsta förskola – Nordskiffer Classic

Fasadprojekt / Nyköping – Svalsta förskola – Nordskiffer Classic

Ikon information Projektinformation

Skiffersort/täckning: Takskiffer Nordskiffer Classic på fasad, dubbeltäckning i fasadsystemet NordClad.

Uppdragsgivare/arkitekt: Nyköpings kommun/arkitekt Monika Albertsson SWECO

Ort: Nyköping

Färdigställande: 2015

Foto: Nordskiffer AB

Svalsta Förskola

År 2015 var Svalsta Förskola nominerad till Stenpriset som delas ut av Stenindustriförbundet varje år. Så här löd uttalandet i samband med nomineringen:

”Fasadmonterad takskiffer är en vikt­mässigt lätt fasad. Därmed är den lätt­monterad, samtidigt som den ger natur­stensfasadens alla fördelar. Det är ett gediget material som andas lugn, kvalitet och historisk tidlöshet. Det är också ett hållbart material med lång livstid och därför liten miljöpåverkan som åldras vackert. Om någon av skifferplattorna skulle gå sönder eller bli skadad av någon anledning så är det också lätt att byta ut den och göra kompletteringar, vilket är en fördel när det gäller en tuff miljö med hårt slitage som på en förskola.” (Ur tidningen Sten nr 3 år 2015)

På vissa av bilderna skönjs en färgskillnad i fasaden mellan plan 1 och plan 2. Färgskiftningen med den mörkare nyansen på markplan, kommer av att fasaden på det våningsplanet har blivit behandlad med diffusionsvax för att försvåra för klotter att fastna.

Skiffer är ett naturligt smutsavvisande material och klottersanering har visat sig relativt enkelt. Som exempel kan lyftas klottersaneringen vid Pyttebron i Ängelholm, där en högtryckstvätt med vatten avlägsnade alla spår på takskiffersorten Samaca Multicolor.

När det kommer till vandalism är skiffer ett tufft material med hög motståndskraft. Det krävs mycket kraft för att en platta ska gå sönder och ännu mer när det är monterat i dubbeltäckning på fasad.

Kontakta oss idag för mer information!