Vi hjälper dig att ta fram förslag på skiffersorter, smarta lösningar, cc-mått för läkt och allt annat du kan tänkas behöva hjälp med. Vi finns med dig genom hela ditt projekt helt enkelt. Välkommen att kontakta oss!
Skiffer finns i många färger helt naturligt. Det som avgör färgen är ursprung och vilka mineraler och ämnen som dominerar i naturstenen. Skiffer är färgbeständigt och för att behålla utseendet räcker det att tvätta med vatten under högtryck ibland.
Oändliga variationer med takskifferfasader
Takskiffer på fasad kan monteras i antingen så kallad enkeltäckning eller dubbeltäckning.
Det finns liggande enkeltäckning, stående enkeltäckning, dubbeltäckning samt särdragen dubbeltäckning. Med de här täckningar kan du sedan skapa en mängd varianter av utseenden. Med Nordskiffers fasadsystem NordClad kan du montera enkelt på alla möjliga vis.
På denna sidan presenterar vi ett urval av de fasadmönster du kan skapa med naturstenen skiffer. Om du inte hittar det du söker är du välkommen att kontakta oss. Vi laborerar ständigt med fasadtäckningar och olika kombinationer av skiffersorter. Om du önskar kombinera skiffer med andra material på fasaderna så kan det vara en god idé att fundera över hållbarhet, brandsäkerhet, underhåll, klottersanering och hur materialen åldras. Genom att ta reda på fakta om livslängd, underhåll och produktion så kan du säkerställa att du får en hållbar fasad som åldras vackert.
Vanliga material att kombinera med är trä, tegel, puts och fibercementplattor.
Sidinnehåll
Enkeltäckning med takskifferplattor av sorten Nordskiffer Svart. Formatet på plattorna är 600 x 300 mm, överlappet i ovankant är 60 mm. Två krokar per platta.
Takskifferfasad i enkeltäckning
Enkeltäckning är precis vad det låter som, ett enkelt lager med skifferplattor. Plattorna överlappar varandra i ovankant. Vanliga format på takskifferplattor i enkeltäckning är 500 x 300 mm och 400 x 250 mm. De vertikala skarvarna mellan plattorna tätas med en plåttätningsremsa som förs in bakom plattorna.
Nordskiffer Samaca Multicolor i dubbeltäckning. Takskifferplattorna överlappar varandra i ovankant såväl som i sidled. Format på plattor 400 x 250 mm. Montaget kräver en krok per platta.
Takskifferfasad i dubbeltäckning
Dubbeltäckning betyder att plattorna ligger i minst dubbla lager. Detta är det traditionella taktäckningen och plattorna överlappar både i ovankant och sidled så att inga öppna skarvar uppstår. Vanligt format är 400 x 250 mm.
På fasaderna på Uggleberget sitter takskiffer Nordskiffer Lugano och Nordskiffer Grön (pixlat mönster) samt Nordskiffer Classic på de mörka enfärgade fasaderna. Skifferplattorna är spetsklippta och grundformatet är 400x250mm. De är monterade i dubbeltäckning i fasadsystemet NordClad.
Tak är klädda med spetsklippta plattor av Nordskiffer Lugano (fastigheter med pixlat mönster) respektive Nordskiffer Classic. Den som har ritat är FOJAB arkitekter.
Kombinera olika sorters skiffer
Det du behöver tänka på om du vill kombinera olika skiffersorter är att plattorna kan tas fram i samma format och håller samma tjocklek. Det är inte alla skiffersorter som går att få fram i de riktigt tunna skifferplattorna, men att gå upp i tjocklek är sällan ett problem.
Ett vanligt sätt att använda olika skiffersorter på en fasad är att montera en sorts skiffer närmast marken för att sedan övergå till en annan skiffersort ju högre upp montaget sker. Detta är gjort på Uggleberget i Nya Hovås utanför Göteborg. Här sitter Nordskiffer Lugano och Nordskiffer Grön.
Ett annat sätt är att skapa fält där du använder en skiffersort i varje fält. På Glöstorpsskolan i Göteborg har beställaren valt ut Otta Rost, Oppdal silkesborstad, Lugano Grå, Nordskiffer Svart och Samaca Multicolor. På detta projekt har beställaren återanvänt Samaca Multicolor från en fasad som fick rivas.
Ytterligare ett montagesätt är att pixla in takskifferplattor i fasadytan, tex genom att montera in ljusare skifferplattor i en mörk skifferfasad. På Villa Hallgren i Västerås sitter Welsh Slate Heather, Nordskiffer Svart och Nordskiffer Castillo.
Gaffelseglet Las Vega i Haninge har en särdragen dubbeltäckning på denna fasad.
Dra isär en dubbeltäckning
En vanlig dubbeltäckning gör du en variant av genom att dra isär plattorna. Överlappet på var sida bör vara minst 70 mm, samt i ovankant minst 60 mm.
Den synliga ytan på en platta i formatet 400 x 250 blir i botten fulla bredden om 250 mm. Bredden på remsan i mitten 110 mm. Eftersom överlappet i ovankant är 60 mm så är det 340 mm av plattan som mest som är synligt på höjden.
På detta sätt blir antalet plattor per m2 något färre än i en vanlig dubbeltäckning. Du använder fortfarande en skifferkrok per platta och fasadsystemet är NordClad.
Rundklippt skiffer som ska efterlikna fiskfjäll, på projektet Morgondoppet i havsnära Borstahusen i Landskorna.
Formklippta takskifferplattor på fasaderna
Det vanligaste formatet på takskifferplattor som används på fasaderna är ett rektangulärt. De flesta skiffersorter går att få formklippta, det som avgör är vilken utrustning som producenterna har tillgång till. Spetsklippta takskifferplattor är vanligt och många producenter kan få fram det. Vissa skifferproducenter rundklipper plattor och ytterligare andra kan diagonalklippa.
Oftast utgår man från ett standardformat som 500 x 300 mm eller 400 x 250 mm. Producenterna matar in de rektangulära takskifferplattorna i en maskin som klipper eller hugger till det önskade utseendet.
Skiffer med olika höjder
En enkeltäckning kan du enkelt variera genom att montera plattor i olika höjd. Vi kallar den fasadtäckningen för ”Variation”. Läkten bakom plattorna monteras först på det avstånd som plattorna kräver. Det är viktigt att behålla ett överlapp om minst 60 mm.
I en enkeltäckning monteras plattorna liggande. En fast bredd på plattorna ger utseende där skarvarna sitter symmetriskt, ex i halvförband. Standardformat på plattor är 500 x 300 mm, 500 x 250 mm och 500 x 200 mm.
Det går att arbeta med olika bredder på plattorna för att få en förskjutning i skarvarna. Vanliga bredder är 500 mm och 400 mm.