För arkitekter

Teknik & Info / För arkitekter

Takskiffer i dubbeltäckning på fasad. Skiffer är utmärkt för arkitekter

Takskiffer Samaca Classic 40 x 25 cm i dubbeltäckning.
Foto: Etikhus

För dig som är arkitekt

Skiffer är ett fantastiskt material att bygga med! Det är enkelt att rita in och enkelt att montera. Gällande underhåll är skiffer fastighetsägarens dröm, då det i princip är underhållsfritt. Livslängden på upp till 200 år ger dig som är arkitekt en chans att göra ett avtryck som består många generationer framöver.

Vi på Nordskiffer är Skandinaviens ledande återförsäljare av takskiffer för fasad och därför ligger vårt fokus främst på det. Vi har även stor kunskap om skiffer generellt, skurna skifferplattor, montagesätt för skuren sten på fasad samt natursten för mark, vägg och golv samt mursten.

Ikon information Bra att veta

För att ditt skifferprojekt ska bli bra är det viktigt att materialen uppfyller vissa krav. Att du ska använda skiffer som är av god kvalitet känns som en självklarhet, men vi förstår att det kan vara svårt att avgöra vilka sorter som håller måttet. Här kommer några tips.

  • Se till att skiffern är testad. För takskiffer (lerskiffer för montage med överlapp) är det standarden EN12326 som gäller i Europa, för andra skiffersorter (ex fyllit) är det andra EN-tester som gäller. Förutom den europeiska EN finns andra system. I USA är exempelvis ASTM en motsvarande standard.
  • I testresultaten kan du rikta uppmärksamheten mot vattenabsorption och böjhållfasthet. Vattenabsorptionen avgör om skiffern är frostbeständig och och böjhållfastheten ger en indikation på hur skiffern klarar belastning av snö, trafik ex.
  • Se till att skiffern är producerad enligt ISO26000. Det är inte en certifierande ISO utan innehåller tydliga riktlinjer för socialt hållbar produktion.
  • Välj en kunnig leverantör så att rätt skiffersort hamnar på rätt plats. Vissa skiffersorter är fantastiska som fasadmaterial men bör inte läggas på tak. Andra är frosttåliga och klarar utomhusklimat medan somliga lämpar sig bäst för inomhusmiljö.

Beställ en provlåda

Vi skickar gärna en provlåda med ett urval av våra skiffersorter i. Provbitarna håller ca 10x10cm och storlek och trälådan de kommer i ger en praktisk förvaring som tar liten plats på kontoret. I lådorna ligger vanligtvis ett tiotal takskiffersorter och ett par sorter för golv. Vi anpassar innehållet om du har särskilda önskemål. Välkommen att kontakta oss!

Föreskrivningstexter

Det finns många sätt att formulera sig på i föreskrivande texter och det kan vara svårt att få med viktiga detaljer. Vi har lång erfarenhet av att arbeta med arkitekter, fastighetsägare och byggbolag och delar gärna med oss av vår kunskap så att föreskrivningstexterna blir tydliga och förståeliga för alla parter.

Ekonomi

I inköp ligger en takskifferfasad med det kompletta fasadsystemet NordClad I samma prisklass som många vanliga fasadmaterial. Om du lyfter blicken och kikar på längre sikt så har du en i princip underhållsfri fasad. Kostnaderna för skötsel och underhåll av en putsad eller målad fasad sticker iväg, medan skifferfasaden har en livslängd på upp emot 200 år. Med krav på minimalt fasadunderhåll.

Klimatavtryck

I jämförelser med andra material har naturstenen skiffer en minimal påverkan på vår miljö. Koldioxidutsläppen kommer ifrån sågning, ingen annan bearbetning av materialet behövs. Det kan vara bra att känna till att en Environmental Product Declaration (EPD) innefattar transport, energikälla och allt som hör materialen till.

En tysk skiffer producerad med kolkraft har därför betydligt sämre värden än den svenska Offerdalsskiffern där förnybara energikällor ger helt andra värden.

Besök våra showroom

Vi tar gärna emot besök i våra showroom i Höganäs och Stockholm. Här har vi demoväggar som visar olika typer av fasadtäckningar och skiffersorter samt plåtdetaljer och anslutningar till fönster. Boka in ditt besök för att hämta kunskap och få inspiration.

Boka vårt showroom i Stockholm

Om du är i behov av en lokal för ett möte, står dörren hos oss öppen! Ta med dig kollegorna eller kunderna till Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. I närområdet finns gott om skifferfasader med olika fasadtäckningar och spännande ombyggnadsprojekt pågår vid de gamla gasklockorna.

Låt oss ge dig mer information om skiffer som material

Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig..