Montage av takskiffer på fasad

Teknik & Info / Teknik och information om fasadskiffer / Montage av takskiffer på fasad

Såhär monteras skiffer på fasad. Takskiffer Nordskiffer Svart på fasad dubbeltäckning, detaljbild fönster

Nordskiffer Classic i 40 x 25 cm

Olika sätt att montera takskiffer på fasad

Takskiffer på fasad kan monteras i antingen så kallad enkeltäckning eller dubbeltäckning.

Nordskiffers fasadsystem NordClad består av NVFL (Nordskiffer ventilerad fasadläkt) vilket är en så kallad hattprofil med speciellt anpassad hålbild. NVFL tillverkas till oss av Lindab. Systemet består även av stormkrokar som plattorna monteras med. Krokarna är mönsterskyddade och tillverkas av ett svenskt metallföretag på uppdrag av oss. Vårt system är utvecklat för att uppfylla krav och kriterier i ByggAma.

NordClad säljs som ett komplett system med plåtläkt och krok men endast tillsammans med vår skiffer. Anledningen till att fasadsystemet inte säljs separat är att det är anpassat till våra materials mått och tjocklekar.

Observera att ritningarna nedan behöver anpassas för varje enskilt projekt. De är alltså bara exempel på hur enkeltäckning respektive dubbeltäckning monteras på plåtläkt

Söker du en entreprenör? Nordskiffer utför inga entreprenader men vi kan tipsa om firmor med erfarenhet. Är du i byggbranschen och vill lära dig och dina kollegor att montera skifferfasad, är ni välkomna att boka ett kostnadsfritt utbildningstillfälle i något av våra showroom.

Bunkeflostrand – BoKlok närbild på montage i enkeltäckning

Nordskiffer Svart i 50 x 30 cm i enkeltäckning. Två skifferkrokar per platta och en plåttätningsremsa bakom de vertikala skarvarna som uppstår där plattorna ligger kant i kant. Skifferkroken på 60 mm gör att plattorna överlappar just 60 mm i ovankant.

Takskiffer på fasad i enkeltäckning

Enkeltäckning innebär ett överlapp som är minst 60 mm. Det är skifferkroken som håller den längden och just 60 mm är det överlapp som ger ett tillräckligt stort överlapp för att hindra inträngande vatten. Det finns även längre skifferkrokar som ger ett större överlapp, men du bör inte gå under 60 mm i överlapp.

Standardmått på takskifferplattor på enkeltäckning är 500 x 300 mm eller 400 x 250 mm. Plattorna monteras liggande eller stående och överlappar varandra i ovankant. I de vertikala skarvarna läggs en plåttätningsremsa bakom skifferplattorna. Den syns inte när fasaden är färdigmonterad och syftar till att förhindra att vatten tränger in i den bakomliggande konstruktionen.

Närbild Samaca Classic takskiffer på fasad - Mariapark

Nordskiffer Svart i 40 x 25 cm i dubbeltäckning. En skifferkrok per platta behövs i fasadsystemet NordClad.

Takskiffer på fasad i dubbeltäckning

En dubbeltäckning är den klassiska taktäckningen, vilken även går att använda på fasad. I en dubbeltäckning är plattorna minst i dubbla lager. Det finns inga skarvar där vatten kan tränga in, utan lagren av skifferplattor ger en tät fasadyta. Standardmått på takskiffer för dubbeltäckning är 400 x 250 mm, och de monteras på högkant.

Ikon för produktstorlek Monteringsanvisningar

Enkeltäckning med Nordskiffer SYSTEM NVFL
Enkeltäckning med Nordskiffer SYSTEM NVFL
Dubbeltäckning med Nordskiffer SYSTEM NVFL

Ikon video Instruktionsfilmer för montering

Enkeltäckning med Nordskiffer SYSTEM NVFL

Dubbeltäckning med NORDSKIFFER SYSTEM NVFL

Instruktion för enkeltäckning på träläkt

Instruktion för dubbeltäckning på träläkt

Ikon bildgalleri Galleri takskiffer på fasad

Information om våra produkter inom takskiffer för fasad

Få information våra produkter för takskiffer för fasad här..