För byggföretaget

Teknik & Info / För byggföretaget

Montage av takskiffer på fasad. Formatet på plattorna är 40 x 25 cm och montaget utförs med skifferkrok i en dubbeltäckning. Fasadsystemet heter NordClad, tillsammans med naturstenen skiffer ger det en i princip underhållsfri fasad.

För dig som är byggare

Nordskiffer är Skandinaviens ledande återförsäljare av takskiffer för fasad och därför ligger vårt fokus främst på det. Vi har även stor kunskap om skiffer generellt, andra montagesätt på fasad samt skiffer för mark och skiffer på golv. Vi har hög teknisk kompetens och finns tillgängliga för att svara på frågor genom hela ditt projekt.

Bra att veta

Takskiffer på fasad

Att montera takskiffer är enkelt och kräver ingen specialistkompetens. Eftersom montaget dessutom kan utföras oberoende av väderlek minskar risken för uppehåll i projektet. När du köper material från oss på Nordskiffer får du kvalitetsprodukter som är utformade och testade att klara nordiskt klimat.

Enhetstider takskiffer på fasad

Enhetstiderna varierar beroende på hur många fönster etc det är på fasaden samt hur byggarbetsplatsen är organiserad. Generellt kan du räkna med följande:

  • NVFL plåtläkt ca 3 m2/h
  • Skifferplattor enkeltäckning 300x500mm ca 1,5 m2/h
  • Skifferplattor dubbeltäckning 400x250mm ca 1 m2/h

Montage av takskiffer i fasadsystemet NordClad

1. Montera NVFL plåtläkt

2. Montera plåtar runt fönster, dörrar etc

3. Dra upp stödlinjer vertikalt för skifferkrokars placering

4. Montera skiffer, rad för rad, nerifrån och upp

Ikon information Tips vid montage

Besök ett av våra showroom och få en genomgång av montaget innan du ska ut på site, när du väl är på plats kan det vara bra att tänka på följande:

  • Använd NordClad måtthandtag för ett enklare montage av NVFL plåtläkt. Ett bra hjälpmedel.
  • Gör ett provmontage! Börja med läkt och sedan skiffer på de tre nedersta raderna så att du kan kontrollera att läktavstånd och stödlinjer för krok är korrekta.
  • Använd en vattenkap för att dela plattor och en ordentlig bordssax för skiffer för att få till den ruffa kanten. Kapning behövs vid anslutning till fönster etc.
  • Blanda material från olika pallar. Färgavvikelser och variationer i struktur/mönster förekommer naturligt, blanda materialet från olika pallar (gärna mellan 3-4 st) vid montage.
  • Under brytning och transport kan det fastna smuts på plattorna, högtryckstvätt med vatten tar bort smutsen. Efter montage kan utfällningar förekomma och det är klokt att undvika ljusa absorberande material under fasaden.
  • Vid montage av enkeltäckning bör plåttätningsprofilen böjas för att hamna i spänn bakom skifferplattan

Skötselanvisningar och andra dokument för nedladdning hittar du här!

Betong, tegel, puts, murbruk såväl som vissa sorters natursten kan innehålla kvartsit som kan frigöras när du arbetar med materialen. Skapa en säker arbetsmiljö genom att följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter.

Besök våra showroom!

I våra showroom i Höganäs och Stockholm har vi demoväggar med monterad takskiffer. Vi visar olika typer av fasadtäckningar och skiffersorter samt plåtdetaljer och anslutningar till fönster. Vi utbildar regelbundet hantverkare, arkitekter och fastighetsägare

Låt oss ge dig mer information om skiffer som material

Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig..